top of page
  • Writer's picturehagarjobse

2018: Het jaar dat ik het plezier in mijn werk terug vond door contentmarketing.

Updated: Dec 15, 2018

‘Hoe gaat het nu? Vind je het al wat leuker?,’ vraag ik aan mijn beste vriendinnetje. ‘Mwaah,’ antwoordt ze over de telefoon. Ze is arts en, voor zover ik dat kan bepalen, goed in haar werk. Maar zolang ik me kan herinneren doet ze het met tegenzin.


Natuurlijk vind ik het sneu voor haar, maar de tegenzin waarmee zij naar haar werk gaat, werpt ook een ander licht op mijn eigen werkende bestaan. Toen ik zes jaar geleden begon met freelancen was ik geregeld jaloers op haar. Zij had een vast maandsalaris, een gezond werkritme, en collega’s! Ik had als beginnend freelance journalist een zeer karige jaaromzet en vloog soms tegen de muren op omdat ik al dagenlang in mijn eentje in mijn pyjama had zitten werken.


De reportages die ik schreef, maakten veel goed. Ik ging langs bij leeftijdsgenoten die weer bij hun ouders waren gaan wonen en schreef voor Trouw een stuk over deze ‘Boemerangkinderen’. Voor het Parool interviewde ik Grieken die naar Amsterdam waren gekomen om de crisis te ontvluchten en voor de Elsevier bracht ik een bezoek aan een communistisch dorp in het Zuiden van Spanje. Dat ik dit voor mijn werk mocht doen, vond ik een voorrecht.


Maar ondertussen ging het er in de freelance jungle van de journalistiek steeds harder aan toe. Titels verdwenen bij bosjes en de budgetten werden steeds lager. Het gevolg? Moordende concurrentie. Een vriendin bekende me dat ik de enige uit haar vriendenkring was die iets deed waar haar hart ligt. Ik dacht alleen maar: ‘En ook de enige die straks geen huis kan kopen, nooit op vakantie kan én altijd door moet werken.’


En dus besloot ik een jaar geleden dat er iets moest veranderen. Ik wilde schrijven én normaal geld verdienen. Hard werken, maar daarna ook fatsoenlijk kunnen uitrusten.


Gelukkig voor mij was er in marketing een interessante ontwikkeling gaande: de opkomst van contentmarketing. Steeds meer bedrijven vervangen irritante banners met reclame boodschappen voor sterke en goed geschreven verhalen waarmee je de aandacht van de klant trekt en blijft vasthouden. En wie kun je nu beter inzetten voor het schrijven van die verhalen dan een journalist? Oprichter van Merkjournalisten Cor Hospes schreef er drie jaar geleden al over op de Nieuwe Reporter. ‘Journalisten weten hoe ze een verhaal moeten vertellen,’ zegt hij. Hij vervolgt: ‘Bovendien weten ze hun verhalen nauwgezet op de lezer af te stemmen. Libelle heeft andere lezers dan Viva, NRC andere lezers dan Trouw.’ En dan zijn we volgens Hospes ook nog eens goed in het bedenken van nieuwe invalshoeken. Ideaal, want als bedrijf wil je natuurlijk niet de content van de concurrent na-apen. Hospes sluit zijn betoog af met het volgende: ‘Een journalist heeft liefde voor verhalen. Wil een scoop, een primeur, de waarheid. Dat is zijn drijfveer.’


Dit geldt allemaal ook voor mij. Ik vind niets leuker dan verhalen vertellen. Ik houd van broeden op die ene eerste zin die de lezer het verhaal in sleurt, nadenken over een opbouw die niet verveelt en net zo lang aan een tekst schaven totdat ik honderd procent tevreden ben. Originele invalshoeken bedenken is mijn tweede natuur geworden. Alleen door een onderwerp net even anders in te steken, valt mijn voorstel immers op bij de chef van het desbetreffende blad. Ook één van mijn nieuwe opdrachtgevers realiseerde zich dat een journalistieke achtergrond in content marketing verdomd handig kan zijn. B2B marketeer bij Value Zipper Angel Binnekamp schreef een referentie over mij en het zei het volgende: ‘Je kan zien dat Hagar een achtergrond in de journalistiek heeft. Ze wist bij het rondetafelgesprek precies de juiste vragen te stellen.’


Het afgelopen jaar zette ik mijn eerste stappen op het gebied van contentmarketing. Dankzij Tim Daalderop schreef ik vier maanden lang dagelijks artikelen voor Moneyou. Over de on-demand economie bijvoorbeeld, groene steden en vooral heel veel over millennials.


Tim koppelde mij ook aan Value Zipper. Voor hen schreef ik artikelen over branded content. Bedankt Tim!


Ook deed ik met veel plezier klussen voor Hearhear Media. Ik schreef hoe je als bedrijf het beste successen kunt vieren en hoe je onbereikbaar kunt zijn zonder boze collega’s over je heen te krijgen. Dank voor deze opdrachten Ebele Wybenga en Laura Kemp!


En de journalistiek? Die heb ik niet vaarwel gezegd. Zo schreef ik artikelen voor FLOW, F5-networking, Juist (maandblad Elsevier) en Dagblad Trouw. Voor Rhijnvis Media maakte ik samen met Yara Hooglugt de reisbijlage van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Bedankt Yara voor de leuke samenwerking! En Wijnand Bakker voor de opdracht!


Jaloers op mijn vriendin die arts is, ben ik niet meer. Sterker nog, als je het mij vraagt, heb ik de leukste baan van de wereld! Door journalistiek en contentmarketing te combineren, geniet ik weer van mijn werk. Het geeft me de vrijheid de journalistieke verhalen te maken waar ik écht warm voor loop, zonder dat ik al te veel hoef na te denken of het me wel genoeg geld oplevert. En die structuur die ik af en toe mis? Die breng ik nu zelf aan. Tegenwoordig kleed ik me netjes aan voordat ik achter mijn laptop ga zitten en werk ik buiten de deur. Maar ook in mijn werk probeer ik regelmaat toe te passen. Zo zal ik vanaf volgend jaar elke maand een column schrijven over mijn favoriete onderwerp: millennials! Met mijn eenendertig jaar ben ik er niet alleen zelf een, ook schreef ik tientallen artikelen over de huidige twintigers en dertigers. Over dat we tot ver in ons dertigste een huis delen bijvoorbeeld of over hoe je ons als leidinggevende tevreden kunt houden op werkvloer.


Gelukkig ben ik over mijzelf en mijn generatiegenoten nog lang niet uit geschreven.

Net als veel twintigers en dertigers was ik lange tijd altijd ‘lekker druk’. Volgende maand trap ik af met een column over hoe ik door liefdesverdriet ontdekte dat ik niets doen eigenlijk heel fijn vind. Ik zal deze en mijn volgende columns delen op mijn website en Linkedin.


Wat ik voor de rest van plan ben in 2019? Zoveel mogelijk mooie content maken. Dus ben je op zoek naar een journalist én tekstschrijver die inhoudelijk sterke blogs of artikelen voor je kan schrijven? Neem dan contact met me op! Mijn contactgegevens en voorbeelden van mijn werk vind je op mijn website. Ook kun je me inschakelen voor het schrijven van whitepapers, jaarverslagen, webcopy en nieuwsbrieven.


Dat 2019 maar een mooi jaar vol mooie verhalen en sterke content mag worden!164 views0 comments

Recent Posts

See All

Radio:Vrouwenstad in Colombia

Tijdens de burgeroorlog moesten miljoenen Colombianen huis en haard ontvluchten vanwege het geweld. Toen hulp van de staat uitbleef, besloot een groepje ontheemde vrouwen het heft in eigen hand te n

Comments


bottom of page