top of page
Writer's picturehagarjobse

Moneyou Create: millennials doen alles op bestelling. Leven we straks in een on-demand maatschappij?


Door razendsnel internet en de smartphone is de manier waarop we consumeren drastisch aan het veranderen. On-demand is hard op weg om de norm te worden. Doen we straks alles op bestelling? En zo ja? Is dat een vloek of een zegen?


Contentmarketing. Dit artikel schreef ik in opdracht van Moneyou Create en verscheen op 08-05-2018 op Medium.


 

Als er één woord is dat de millennial typeert dan is het waarschijnlijk wel ‘ongeduldig.’ Misschien hebben twintigers en dertigers nog vage herinneringen aan een tijdperk waarin je op het juiste tijdstip voor de tv moest zitten om je favoriete serie niet te missen, maar inmiddels hebben ze aan het begrip ‘wachten’ een broertje dood. Via Netflix en Uitzending gemist kijken ze films en series wanneer het hen uitkomt. Én als ze daar zin in hebben, kijken ze gewoon alle afleveringen van die ene serie in één keer achter elkaar. In plaats van naar de radio luisteren ze naar podcasts, die kun je immers downloaden en beluisteren wanneer je wilt. Een taxi bestellen ze via Uber, eten via Deliveroo of Thuisafgehaald. En ook boodschappen doet de millennial steeds vaker online.


Opgegroeid met internet

Dat deze generatie het bijna vanzelfsprekend vindt dat je vrijwel alles snel en op aanvraag (on-demand) kunt regelen of kopen, is niet zo gek. Millennials zijn geboren tussen 1981 en het jaar tweeduizend en opgegroeid met de razendsnelle groei van internet. Als kind hadden ze geen smartphone, maar een volwassen leven zonder mobiele telefoon hebben ze niet gekend. En met die telefoon kun je steeds meer dingen snel regelen of kopen. Hierdoor consumeren millennials op een hele andere manier dan hun ouders. Snelheid en gemak staan hierbij voorop.


De millennials vormen een grote groep. Alleen al in Nederland zijn ze met vier miljoen, iets minder dan een kwart van de totale bevolking. Geen wonder dat bedrijven steeds meer rekening houden met deze generatie. Het is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke en koopkrachtige doelgroep. Een gevolg hiervan is de explosieve groei van de on-demand economie. Hiermee wordt het soort economie bedoeld waarbij de wensen van de klant direct worden vervuld. Een van de eerste voorbeelden hiervan was Spotify. Hiermee kon je niet alleen snel, maar ook goedkoop bepaalde muziek verkrijgen. Dat heeft de muziekindustrie voorgoed veranderd. Een cd kopen? Geen millennial die er nog aan denkt.


Ook in de filmindustrie is on-demand al een aantal jaar een feit. Als gevolg sloten videotheken stuk voor stuk hun deuren. Films kijken we immers via Netflix en andere digitale kanalen. Uiteraard lijden ook omroepen hieronder. Zo liet RTL onlangs weten drastisch te gaan organiseren en haar focus van tv naar online te verleggen. De omroep wil door meer video on-demand aan te bieden beter kunnen inspelen op het ‘het moderne kijken.’


On-demand ook offline populair

Maar inmiddels dringt on-demand ook door tot een groot aantal ‘offline’ takken van de economie. En de mogelijkheden blijken eindeloos. Zo kun je in de Verenigde Staten via de app Luxe een medewerker bestellen die je helpt bij het parkeren van je auto. Heb je haast? Één druk op de app en je persoonlijke parkeerassistent komt je verlossen. Ga je verhuizen? Dan zijn er verschillende apps waarmee je verhuishulp kunt bestellen. Via iemand.nl bestel je een schoonmaker. En als een oppas voor je kind nodig hebt, gebruik je gewoon Charly Cares. Voor de superrijken is er Victor, een soort Uber, maar dan voor privéjets. In de rij staan voor je koffie is er ook niet meer bij. Starbucks biedt al een aantal jaar de mogelijkheid je koffie via hun app te bestellen. Eenmaal bij de stand aangekomen, kun je die direct meenemen. Zelfs de gezondheidszorg experimenteert nu met het on-demand principe. En hiermee lijkt een einde te komen aan urenlang op je beurt wachten in de wachtkamer. Klachten? Via Doctor on-demand kun je binnen een paar minuten via video met een arts spreken. Het medicijn wat na het gesprek eventueel wordt voorgeschreven, wordt vervolgens direct naar je lokale apotheek gestuurd.


De kip of het ei

Hoewel bijna de helft van de gebruikers van de on-demand economie uit millennials bestaat, neemt ook het aantal consumenten uit andere leeftijdscategorieën toe. Het is een beetje de-kip-of-het-ei-verhaal. Bestaat de on-demand economie omdat mensen de behoefte hebben iets zo snel mogelijk te kunnen aanschaffen of hebben we die behoefte omdat het steeds vaker kan? Want naarmate er meer mogelijk is, worden consumenten ook steeds ongeduldiger. Maar liefst drie op de vier mensen gebruikt hun smartphone om direct een service te boeken of een product te kopen. Uit onderzoek van Google bleek bovendien dat de zoekterm ‘nu open’ de afgelopen twee jaar twee keer zoveel werd gebruikt, terwijl er veel minder wordt gezocht op ‘openingstijden.’ Ook groeide sinds 2015 het aantal pakketjes dat nog diezelfde dag bezorgd moest worden met 120 procent.


Heftige concurrentie in de on-demand economie

In een tijd waarin mensen alles zo snel mogelijk willen hebben, kun je als bedrijf op het gebied van on-demand niet achterblijven. Alleen is dat niet altijd even gemakkelijk. Zo snel mogelijk een product of service moeten afleveren, is namelijk behoorlijk stressvol. Ben je niet snel genoeg? Dan zullen klanten snel overstappen naar de concurrent. Wat als je belooft dat een pakketje er binnen een half uur is, maar het duurt uiteindelijk veertig minuten? Kan de klant dan zijn of haar geld dan terug eisen? Bovendien, wanneer is iets eigenlijk on demand genoeg? Stel je bestelt kleren online. Is het dan oké als je die de volgende dag in huis hebt of moeten die binnen een paar uur al binnen zijn? Bovendien zorgt juist die bezorgservice naar de klant voor flink wat extra kosten. ‘Het vervoer naar de consument beslaat ongeveer zestig procent van de logistieke kosten,’ zegt adviesbureau Roland Berger in maandblad Juist. En dat maakt het moeilijk om de prijzen laag te houden.

En het milieu?

En wat denk je van al die auto’ s en scooters die deze pakketjes rondbrengen? De gassen die al deze voertuigen uitstoten zijn niet bepaald bevorderlijk voor het milieu. En, laten we eerlijk zijn, daar is het nu al behoorlijk slecht mee gesteld. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die liever niet bijdragen aan de opwarming van de aarde. Zoals bijvoorbeeld de online supermarkt Picnic die haar producten alleen met elektrische- en dus milieuvriendelijke- bestelbusjes bezorgt. Maar de vraag is of genoeg andere bedrijven dit voorbeeld zullen volgen. Elektrisch rijden is immers duurder dan rijden op benzine. En de kosten laag houden in de on-demand economie is sowieso al lastig.

Het is vooral voor kleine ondernemingen lastig concurreren. Die beschikken immers over minder financiële middelen om bijvoorbeeld een app te bouwen waarmee ze in een snelle online service kunnen voorzien. Dit kunnen ze oplossen door samen te werken met een groter bedrijf. Dat zie je bijvoorbeeld in het geval van Thuisbezorgd.nl, dat samenwerkt met honderden kleine restaurantjes door heel Nederland. Of het Amerikaanse Rinse dat on-demand de was voor je doet. Het bedrijf beschikt niet over een eigen wasserette, maar werkt samen met kleinere wasserettes in de Verenigde Staten. Het gevaar van dit model is alleen dat grotere partijen zo steeds meer eisen gaan stellen. Dat zie je nu al gebeuren in het geval van Thuisbezorgd.nl. Restaurants moeten namelijk dertien procent van wat ze met elke bestelde maaltijd verdienen aan de site afdragen. Vorig jaar was dat nog twaalf procent. ‘Op deze manier houd ik niets over’, vertelde eigenaar van pizzeria en grillroom Cleopatra in Enschede Sherbel Yousef afgelopen december aan de Volkskrant. De man had weliswaar de helft van zijn klanten aan Thuisbezorgd.nl te danken, maar wist niet wie deze klanten zijn. De site houdt deze gegevens namelijk geheim.

Maar overleven als bedrijf in de on-demand economie is dan ook niet makkelijk. Volgens journalist bij The New York Times Farhad Manjoo is Uber een van de weinige on-demand bedrijven die het gelukt is om een goede service te leveren en de prijzen tegelijkertijd laag te houden. Als voorbeeld noemt hij parkeer-app Luxe in San Francisco. Een aantal jaar geleden was de app volgens Manjoo significant goedkoper dan andere parkeervoorzieningen. Dat is niet langer het geval. In een aantal jaar verdubbelde de prijs van 15 naar 30 dollar voor een dag parkeren. En daarmee ben je een stuk duurder uit dan wanneer je het gewoon zelf regelt. Volgens hem geldt dit voor veel bedrijfjes die on-demand diensten bieden. Zo zag de Amerikaanse boodschappenbezorg-app Instacart zich gedwongen de prijs van vier naar zes dollar te verhogen en gingen ook de salarissen van de bezorgers omlaag. Of een bedrijf een succesvolle en winstgevende on-demand dienst kan aanbieden is volgens Manjoo afhankelijk van de sector. ‘Concurreren met de taxisector was makkelijk voor Uber. Taxi ’s waren in veel steden namelijk hartstikke duur. Bovendien bood het mensen een alternatief voor het hebben van een auto. En dat is op een huis na zo ongeveer het duurste wat mensen kopen. Als het op eten aankomt zijn de prijsmarges een stuk kleiner. ’


Sneller én goedkoper?

De verwachting is dat de on-demand economie alleen maar verder zal toenemen. En laten we eerlijk zijn, dat vinden we helemaal niet erg. We hebben het hartstikke druk en zijn dus liever geen tijd kwijt aan in de rij staan bij de supermarkt of in de wachtkamer zitten bij de dokter. Zeker millennials zullen in de toekomst steeds meer van dit soort taken uitbesteden. Maar is het realistisch om te verwachten dat dit op elk gebied ook goedkoop kan? Waarschijnlijk niet. Dingen laten bezorgen is namelijk gewoon een extra service en daar hangt een prijskaartje aan. Dat Uber er wel in geslaagd is de prijzen laag te houden, betekent niet dat dit andere bedrijven ook lukt. Als je je boodschappen voor een paar euro extra laat bezorgen, koop je in feite extra tijd. En ja, veel mensen trekken daarvoor graag de portemonnee.

Ook moeten we ons misschien afvragen wanneer we de limiet van de on-demand economie bereikt hebben. Hebben we écht alles wat we bestellen per direct nodig? Of kunnen sommige dingen ook wel iets langer op zich laten wachten? Wanneer is heel snel, gewoon snel genoeg? Sneller betekent namelijk niet altijd beter. En zeg nou zelf. Af en een toe een klein beetje geduld hebben is ook wel gezond toch?

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page