top of page
  • Writer's picturehagarjobse

Artikel Dagblad Trouw: Met de laptop onder de palmen

Updated: Nov 3, 2018


Je kunt werken op een kantoor in Hoofddorp, maar waarom niet op een tropisch strand? Steeds meer freelancers kiezen voor de laatste optie. Met een laptop onder de arm werken deze digitale nomaden waar ze willen.



 

Dit artikel verscheen op 10 mei 2014 in TIJD (Weekendbijlage Dagblad Trouw)


Elke morgen wordt Steven Zwerink (31) op zijn gemak wakker. Van de vogels of het zonlicht, maar nooit van de wekker. Voor zijn ontbijt trekt hij makkelijk twee uur uit; kopje koffie, bakje muesli, eitje, weer een kopje koffie. En dan, na een duik in zee, klapt hij zijn laptop open. De werkdag kan beginnen.

Steven Zwerink reist al meer dan twee jaar samen met zijn vrouw Diana Vermeij (33) door Mexico. Het eerste halfjaar met een backpack, maar inmiddels in een oud Volkswagenbusje. In ruil voor onderdak en eten, maken ze video's en ontwikkelen ze websites. Werken doen ze overal, vanuit hotelkamers, cafeetjes of in hun bus. Als er maar wifi is. Bij zijn partner Diana Vermeij stak het is-dit- het-nu?-gevoel vier jaar geleden de kop op, toen ze bij een groot internationaal bedrijf in Maastricht werkte. Ze had een goed salaris, een eigen appartement met een auto voor de deur, maar was niet gelukkig. "Ik hoopte altijd dat ik bij een internationaal bedrijf de kans zou krijgen om veel te reizen en mijn talen te spreken", zegt ze. "Maar dat gebeurde niet."

Partner Steven werkte bij hetzelfde bedrijf en zat er niet op zijn plek. "Ik had het gevoel dat ik alleen moest doen wat de baas zei en mijn talenten niet kwijt kon."

Twee jaar later ruilden ze allebei hun baan in voor een bestaan als freelancer. Een hele verbetering, maar de hang naar avontuur bleef. En dus hakten ze in 2011 de knoop door. Ze verkochten hun spullen en vertrokken richting Mexico. Tot nu toe hebben ze daar nog geen seconde spijt van gehad.

Steven en Diana zijn niet de enigen die op deze manier leven. Exacte cijfers zijn er niet, maar reizend je geld verdienen lijkt steeds populairder te worden. Volgens André Gussekloo groeit het aantal mensen dat ergens op de wereld zijn werk zit te doen, met Nederland verbonden via het internet. Digitale nomaden, worden ze genoemd.

André Gussekloo is de beheerder van de website werkenvanuithetbuitenland.nl, 'een site voor iedereen die droomt van een onafhankelijk leven op een mooie plek'. Hij werkt al vijf jaar vanaf Gran Ganaria als tekstschrijver voor Nederlandse bedrijven. Vorig jaar maakte hij een aantal maanden een uitstapje naar Thailand. "De laatste tijd krijg ik bijna dagelijks mailtjes van mensen die ook vanuit het buitenland willen werken. Ze willen tips", zegt hij. Die tips zijn overigens ook te vinden op zijn site. Bijvoorbeeld de negen redenen waarom je prima kunt flexwerken vanuit Boedapest, de vijf beste tropische werkplekken of een handleiding waarmee je in vijftien minuten je eigen website online krijgt.

Ook Steven Zwerink krijgt geregeld mailtjes van mensen die zijn voorbeeld willen volgen. Dat steeds meer mensen willen reizen en werken tegelijk is op zich niet zo gek. Bij veel banen is aanwezigheid op kantoor niet meer nodig. Vaak volstaan een laptop en een internetverbinding. En als je dan toch niet om negen uur voor de baas moet verschijnen, waarom dan niet gewoon werken vanaf een zonnige plek?

Steven en Diana hebben het gros van hun werk aan Stevens vlotte babbel te danken. "Onderweg klets ik met iedereen", zegt hij opgewekt. "Ik stel vaak aan hoteleigenaren voor hun website op te knappen. Vaak rolt daar wel wat uit." Veel freelancers vinden werk via online werkplatforms als freelance.nl en elance.com. In 2012 groeide het aantal van deze werkplatforms met vijftig procent.

Wereldwijd maken honderdduizend bedrijven gebruik van freelancers die ze via internet vinden. "Het is voor veel bedrijven steeds belangrijker dat ze met de modernste technologie meegaan", zegt vicepresident van Elance Europa Kjetil Olsen in een interview met de website www.nieuworganiseren.nu. "Maar je hebt niet fulltime iemand nodig die de nieuwste apps voor je bouwt. Freelancers zijn bij uitstek geschikt voor dit soort klussen." Maar er staan ook veel tekstschrijvers, vertalers en designers op de site geregistreerd.

Een fervente Elance-gebruiker is de Argentijnse Gabriella Las Heras (31). Vorig jaar zegde ze haar baan bij de marketingafdeling van een schoenenbedrijf in Buenos Aires op. "Ik houd ontzettend veel van reizen", vertelt ze via Skype. "Daar wilde ik meer tijd voor." En dus zat ze vorig jaar een maand in Californië, afgelopen zomer reisde ze door Patagonië. Binnenkort is ze weer een aantal weken in de Verenigde Staten te vinden en daarna staat Thailand op de planning. Haar laptop gaat altijd mee, want er moet wel gewerkt worden. Gabriella ontwerpt flyers en brochures voor grote bedrijven. Een jaar geleden meldde ze zich aan op Elance. Inmiddels heeft ze tachtig procent van haar opdrachten aan het werkplatform te danken. Hoewel Gabriella zich niet om negen uur op kantoor hoeft te melden, gaat ze gedisciplineerd te werk. "Ik sta 's ochtends om acht uur op en werk vervolgens tot een uur of twee. Dan heb ik de middag vrij om leuke dingen te doen." Net als het gros van de freelancers schommelt haar inkomen nog wel eens. "De ene maand staat er meer werk op Elance waar ik geschikt voor ben dan de andere maand. Dan heb ik net genoeg om mijn vaste lasten te betalen, maar kan ik even niet op reis."

Beroepen als tekstschrijver, programmeur en webdesigner lenen zich volgens André Gussekloo bij uitstek voor een leven onderweg. Maar dat betekent niet dat mensen uit andere sectoren zich niet kunnen ontwikkelen tot digitale nomade. "Als je maar creatief genoeg denkt, vind je altijd wel iets wat je online kunt aanbieden", zegt de rasoptimist. Dat blijkt ook uit de interviews met reizigers op zijn website. Zo reizen de Amerikaanse Jessica (33) en de Duitse Dani (32) al drie jaar bijna gratis de wereld over door op leegstaande huizen te passen. Via sites als housecarers.com en mindmyhouse.com vinden ze mensen die hun huis tijdelijk beschikbaar stellen. En de Nederlandse Joyce werkt als coach en begeleidt haar Nederlandse klanten via Skype vanuit Zuid-Spanje.

'Flexwerken onder een palmboom?' Deze woorden prijken groot op de website www.flaks.nl. Op de achtergrond zijn een parelwit strand en een helderblauwe zee te zien. Eigenaar van de website Elmar Haker (30) geeft sinds kort flexwerk-excursies voor ondernemers die er even tussenuit willen, maar toch door willen blijven werken. Vanaf een warme locatie, dat wel. De deelnemers moeten immers wel een beetje in de sfeer komen. Afgelopen winter ontving hij de cursisten in Oeganda, vanaf half mei in het Spaanse Malaga. Daar leert hij ze alles over internetmarketing. Maar het voornaamste doel is inspireren. "Ik hoop dat ze zich realiseren, dat ze hun leven ook anders kunnen inrichten, nadat ze bij mij zijn geweest." En daarin is Haker niet de enige. Het aanbod in werkvakanties is groot. Zo kunnen deelnemers bij het Deense initiatief Project Get Away een maand samen werken in een luxe hotel op een tropisch eiland. En ook Sunny Office organiseert co-werkvakanties in Zuid-Europa. Ideaal voor mensen die buitenlandambities hebben, maar eerst even de kat uit de boom willen kijken.

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page